Onthouden waar je vandaan bent gekomen


‘Onthouden waar je vandaan bent gekomen’,  aan het woord is Jacco Wakker, eigenaar van KW Trans (Urk, Amsterdam). Als jonge enthousiaste kerel begonnen in de scheepvaart; vervolgens als zelfstandige schipper met één boot, nu – ruim 26 jaar later – eigenaar van KW Trans met een vloot van zes schepen en vier duwbakken.

Nuchterheid en dienstbaarheid

Als Jacco aan het woord is over zijn bedrijf, personeel, activiteiten of zijn opdrachtgevers, dan wordt dat altijd gekenmerkt door nuchterheid en dienstbaarheid; ‘zo ben ik ooit als kleine zelfstandige begonnen en zo wil ik KW Trans anno 2022 ook managen’.

‘Onthouden waar je vandaan bent gekomen’. Dat geldt ook voor de ‘financiële storm’ (2014-2016) waar het bedrijf in de jaren na de overname van Waterman Scheepvaart (Hemhaven Amsterdam) in terecht kwam met het zinken van de Discovery; ‘…dit soort momenten in je bedrijf vormen je en dit soort momenten laten je realiseren waar je vandaan bent gekomen.’ 

Het roer vast in de hand

Met het roer vast in de hand heeft KW Trans de afgelopen jaren de wind in de zeilen gekregen. 

De vloot is en wordt momenteel gemoderniseerd (zie ook in de blog Goedkoop groen varen met KW Trans). Maar niet alleen de schepen krijgen de aandacht die ze nodig hebben. Door zelf altijd ten dienste van opdrachtgevers gevaren te hebben (en nog steeds op de schepen bijspringt waar nodig is), weet Jacco als geen ander hoe belangrijk het is om goed personeel te hebben. De nuchterheid en dienstbaarheid, die zo kenmerkend is voor Jacco, wordt teruggevonden bij alle bemanningsleden. Soms met een rauw randje, maar altijd met een dienstbaar oog voor de klant en het project.

Voor alle vragen en problemen

Ondertussen weten steeds meer opdrachtgevers KW Trans te vinden. Geen vraag of probleem wordt door Jacco afgedaan met ‘geen tijd, geen zin’. En, is de gehele eigen vloot bezet, dan nog wordt er in de markt gekeken of de gevraagde diensten door KW Trans geleverd kunnen worden. 

Jacco stelt daarbij uitdrukkelijk niet zelf een bevrachtingskantoor te (willen) zijn; ‘…natuurlijk huren we externe boten in als de eigen vloot bezet is, niet alleen direct bij kleine zelfstandigen, maar juist ook bij de gebruikelijke bevrachters’. 

Dankbaar

Dankbaar voor de opdrachten en het werk dat Jacco voor zijn bedrijf en personeel kan krijgen, nemen wij ieder verzoek (ook van nieuwe opdrachtgevers) uitermate serieus. ‘..Als ware dat het de eerste en enige opdracht voor KW Trans is. Onthouden waar je vandaan gekomen bent’, aldus Jacco.